Mléko jako přídavek do kávy
Nejběžnější přísadou do kávy je mléko, ať už zpěněné, nebo jen tak, podávané v konvičce. Ať už je poměr mléka a kávy jakýkoliv, finální káva se od nepaměti nazývá bílá káva (café au lait). Jsou země, ve kterých se mléko do kávy nepřidává (Jemen, Turecko, Etiopie), dokonce ani k espresso. Je to otázka tradice pití kávy v těchto zemích.
Historie pití kávy s přídavkem mléka
Na základě starších zachovaných literárních pramenů lze pouze předpokládat, že prvním, kdo si mléko do šálku přidal, byl v roce 1685 vážený grenobelský lékař, doktor Monin. Ale existují také záznamy, v nichž se tvrdí, že ve Vídni se káva s mlékem podávala již v roce 1683. Stejně jako je Vídeň spjata se skvělou kávou, je káva spjata s mlékem. Z novějších studií se dozvídáme, že kávu s přídavkem mléka pilo v polovině 80. let dvacátého století v USA kolem 75% konzumentů a v Německu až neuvěřitelných 87%. Z tohoto období známe také statistický údaj, který uvádí, že kávu ochucenou mlékem si sladilo 27% konzumentů v USA a 43% v Německu. Mléko se stalo nedílnou součástí kávové kultury.
Kávu s mlékem, nebo bez mléka?
Mléko lidé po staletí konzumovali a stalo se přirozenou složkou jejich potravy. Člověk jako savec pije mléko téměř celý svůj život, od narození až do smrti. Samozřejmě, pokud ve starším věku netrpí intolerancí laktózy, resp. není alergický na mléčnou bílkovinu, která je v mléce zastoupena jako nejdůležitější složky výživy, potřebná pro zdraví každého jednotlivce. Mléko v kombinaci s kávou tlumí působení kofeinu na sliznici žaludku, jakož i celou trávicí soustavu a zvyšuje fyziologickou toleranci kávy. Především je pití kávy s mlékem nalačno pro organismus přijatelnější, a to aniž by se snižovalo množství antioxidantů a dalších prospěšných látek přítomných v kávě. Stejně tak se nesníží ani hladina kofeinu. Mléko pouze zpomaluje vstřebávání účinných látek a kofeinu do krevního oběhu a tím vlastně brzdí rychlý nástup stimulačního účinku kofeinu. Nutno však poznamenat, že tuky, které jsou v plnotučném mléce (smetaně) přítomné, mají tendenci jemné odstíny aroma kávy překrývat. Pokud je to možné, používáme jako přídavek do kávy polotučné (1,5%), resp. nízkotučné (0,5%) mléko. Baristé však své kávové speciality připravují ze šlehaného a napěněného mléka s vyšším obsahem tuku, které kávám dodává sametovou příchuť. Kávu s přídavkem mléka, smetany nebo šlehačky si dokážou labužníci dokonale vychutnat a zažívají u toho pohodovou atmosféru a neopakovatelný gurmánský požitek. Káva v kombinaci se zpěněným mlékem, známá pod názvem melanž, je také tradiční vídeňskou specialitou. Mléko je vhodné používat pouze s kvalitními, po chuťové a aromatické stránce výraznými kávami, nikoliv s kávami slabě výraznými, aby se chuť káv snadno nepřekrývala.
Mléko Maresi Alpenmilch
Jde o speciální druh mléka nejvhodnějšího k použití v kombinaci s kávou. Maresi je přírodní produkt, který vyniká vysokou kvalitou, estetickým obalem a možnostmi praktického využití. Maresi je v podstatě neslazené kondenzované mléko pocházející z rakouských Alp. Na trhu je i v provedení light. Už jen malé množství přidané do kávy tomuto nápoji dodá zlatohnědé zabarvení a jedinečnou chuť. Takového zlatohnědého tónu nelze dosáhnout s obyčejným pasterizovaným mlékem ani se smetanou do kávy. Toho šikovní mistři baristé využívají při přípravě ojedinělých káv. Jejich chuť je přímo kouzelná.
Zdroj: U kávy o kávě a kávovinách (autor: Jozef Augustín)