Caturra je přírodní mutací odrůdy Bourbon. Byla objevena v roce 1935 poblíž města Caturra v Brazílii, po kterém také získala svůj název. Caturra je odrůdou s velmi vysokým výnosem a dobrým chuťovým profilem (čistá acidita, lehké až střední tělo, méně výrazné sladké chutě než Bourbon), ale s vysokými nároky na hnojení a údržbu. Její vyšší výnos je daný mutací jednoho jediného genu, který se vyskytuje i u dalších odrůd jako např. Pacas z El Salvadoru nebo Villa Sarchi z Kostariky.

Caturra je velmi malého vzrůstu se silným tělem a mnoha druhotnými větvemi. Má podobné listy jako odrůda Bourbon, ale menší velikosti. Adaptuje se dobře v různorodých klimatických podmínkách, nejlépe se jí však daří mezi 500-1500 m.n.m., v místech s průměrným ročním úhrnem srážek 2500-3500 mm. Pokud se tato odrůda pěstuje ve vyšších nadmořských výškách vzrůstá kvalita kávy, ale na úkor výnosu.

Zdroj: http://labohemecafe.cz